פרפור פרוזדורים הוא מצב שבו קיימת הפרעה בפעימות הלב באופן סדיר. מדובר בתופעה שכיחה מאוד. יחד עם זאת, התופעה כשלעצמה אינה מסוכנת, אך ללא טיפול מתאים תופעה זו עשויה להיות מסוכנת ואף לגרום לבעיות חמורות כאלו ואחרות, כמו למשל שבץ ואי ספיקה של הלב.
מהי המשמעות של פרפור פרוזדורים?
במצב הבריא, לב פועם מספר פעימות לב באופן קבוע, כאשר קצב לב תקין בממוצע הוא בין 60 ל-100 פעימות לב בדקה. כאשר יש הפרעת קצב, פעימות הלב הופכות להיות מהירות ולא קבועות.
בנוסף, ניתן להבחין בתסמינים נוספים, בין היתר: סחרחורת, עייפות, חולשה, קוצר נשימה וכאבים בחזה. מצב של פרפור פרוזדורים עשוי להופיע לעיתים אף ללא תסמינים בכלל או לחילופין עם הופעת תסמינים קלים שלרוב ניתן לייחס אותם למשהו אחר.
פרפור פרוזדורים – ממה הוא יכול להתחיל?
מצב של פרפור פרוזדורים אינו מובן לגמרי לעולם הרפואה, הדבר היחידי שניתן לדעת שהוא נגרם על ידי טריגר כלשהו, שגורם לקצב בלתי סדיר וכך פעימות הלב אינן קבועות. אף על פי שקיימים מספר גורמים העשויים לגרום לפרפור פרוזדורים, ישנם מצבים שבהם הסיבה היא אינה ברורה.
חלק מהגורמים העשויים לגרום לפרפור פרוזדורים הם למשל מחלות לב שונות, גורמי תורשה, יתר לחץ דם, סכרת, פעילות יתר של בלוטת התריס, צריכת אלכוהול מופרזת ועוד מגוון סיבות. תופעות אלו אינן מבטיחות שיהיה לכם פרפור פרוזדורים אך בהחלט מעלות את הסיכון ויש לשים לב לסימנים מחשידים.
פרפור חדרים – כיצד ניתן לאבחן?
ניתן לאבחן את התופעה בעזרת בדיקת אק"ג או בדיקת הולטר.
טיפולים אפשריים לפרפור פרוזדורים
לרוב, הטיפול יסייע במניעת סיבוכים אפשריים כתוצאה מהפרפור ולאפשר צמצום מרבי של תופעות לוואי הנגרמות כתוצאה מכך.
בין היתר ניתן למצוא טיפולים תרופתיים כגון תרופות להורדת קצב הלב, שתפקידן למשל להחזיר את קצב הלב למצב הרגיל או לשמר את קצב הלב.
תרופות נוגדות קרישה שמטרתן להוריד את הסיכוי שבץ. אם הטיפול התרופתי אינו עוזר, קיימים מספר פרוצדורות שיכולות לסייע בבעיה כגון אבלציה של ורידי הריאה– שמטרתה נטרול האיזורים ברקמת הלב האחראיים להעביר את האותות החשמליים. לאבלצית ורידי הריאה לרוב יש תוצאת מצויינות. קיימת אבלציה נוספת, אבלציה AV – זהו מצב קבוע, ולכן המטופל יהיה זקוק לקוצב לב.